מחלת פיירוני

תסמינים אחרים כוללים: ירידה באיכות ובנוקשות הזקפה; הופעת צלקת בפין המתבטאת כאזורים של רקמה נוקשה; כאב בפין, במיוחד בעת זקפה; שקעים לאורך גוף הפין או הידקקות שלו וכן קיצור של הפין בעת זקפה כמו גם במצב רפוי. מומלץ להביא תמונות מכיוונים שונים של הפין במצב זקוף לפגישה עם הרופא על מנת שיוכל להבין אתה חומרת הבעיה ולהתאים את הטיפול האופטימלי.
מחלת פיירוני: טיפול

כמו שכתבנו, למרות שהיא ידועה למדע מאות שנים, אין היום טיפול יעיל אשר מרפא את המחלה באופן מוחלט. אף על פי כן, טיפולים שונים למחלה פותחו במהלך השנים, והתאמת הטיפול נעשית באופן פרטני על פי שלבי המחלה וביטוייה השונים:

• בשלב הראשון, השלב הפעיל והדלקתי, המטרה היא להאט את התקדמות המחלה או לעצור אותה באמצעות טיפול תרופתי ולא באמצעות ניתוח. כיום קיימים מספר טיפולים, אך יעילותם היא מוגבלת.
• בשלב השני, הוא השלב היציב או הצלקתי, הטיפול מיועד לסייע בהתמודדות עם תוצאות השלבהראשון והשלכות המחלה. הטיפול המקובל בעקמת עד כה הוא ניתוח ליישור עקמת במידה וזו נוצרה. ההחלטה על טיפול באמצעות ניתוח מתבצעת רק לאחר וידוא שהמחלה אכן נמצאת בשלב היציב וכי לא צפויה החמרה נוספת בביטויי המחלה.

• לאחרונה נוספה תרופה חדשה לטיפול במחלת פיירוני בשלב היציב, קסיאפקס (Xiapex) .

יש לדון עם הרופא על הביטויים השונים מהם סובל המטופל, לבחון את הטיפולים המוצעים ולבדוק באילו מתסמיני המחלה ניתן יהיה לטפל.

פרנסואה דה לה פיירוני

By Hyacinthe Rigaud [Public domain], via Wikimedia Commons
פרנסואה דה לה פיירוני, רופאו של מלך צרפת לואי ה-15, תיאר את מחלת פיירוני (עקמת נרכשת של הפין), המכונה על שמו, ואת דרכי הטיפול בה בשנת 1743. למעלה מ-250 שנים עברו מאז פרסם את מאמרו ועד היום, הידע אודות מחלת פיירוני התרחב, דברים שסבר דה לה פיירוני הסתברו כמוטעים, אך גם כיום הידע הרפואי אודות המחלה אינו שלם. גם ההתקדמות המשמעותית בשנים האחרונות בתחומים שונים של רפואת התפקוד המיני לא הבהירה במדויק מהם הגורמים להופעת מחלת פיירוני ומהו הטיפול האידיאלי בה.
מחלת Peyronie, הינה עקמת הפין אשר מתפתחת במהלך החיים, בניגוד לזו המולדת המתפתחת בעת ההתפתחות העוברית. המחלה תוקפת את הפין ומשנה את מבנהו באופן שעלול להפריע תפקוד מיני תקין. במהלך המחלה נוצרת הצטלקות של הפין בעקבות היווצרות של רקמה נוקשה במקומות שונים במעטפת הפין. רקמה נוקשה זו מחליפה את מעטפת הפין האלסטית אשר מאפשרת לפין לגדול באופן סימטרי ולהתקשות בעת זקפה ומעניקה לו את צורתו בעת זקפה. למרות המסתורין האופף את מחלת פיירוני, אבחונה בשלב ראשוני, כמו גם טיפול בזמן, עשויים להאט את התקדמותה, אולי אפילו להביא לנסיגה מסויימת בהתקדמותה, ובעיקר להקל על החולה בכל הנוגע להתמודד עם קשיים בתפקוד המיני שהופיעו בעקבות המחלה.
בין 5 ל-8 אחוזים מהגברים ילקו במחלה במהלך החיים. כל גבר בכל גיל עלול, ללקות במחלת פיירוני, אך במצבים מסוימים ישנה סבירות גבוהה יותר להופעתה:
• גברים שעברו ניתוחי פין או ניתוחים נרחבים באגן.
• אצל גברים חולי סכרת יש שכיחות גבוהה פי 2-3 להופעת המחלה.
• חבלות משמעותיות או חבלות קלות אך חוזרות בפין.
• המחלה מופיעה לרוב בגילאים 50-70, אך עלולה להופיע גם בגיל צעיר מאוד.
• גברים שעברו טיפולי סרטן הערמונית.
• מצבים הגורמים להפרעה קבועה בזקפה או להעדר זקפה לזמן ממושך יכולים להיות קשורים גם הם למחלה.
מחלות פיירוני: שלבים ותסמינים

למחלת פיירוני שני שלבים השונים מאוד זה מזה. השלב הראשון הוא השלב הדלקתי, הוא השלב הפעיל של המחלה ובמהלכו נוצרים רובדי פיירוני (הרקמה הצלקתית, באנגלית: PEYRONIE'S PLAQUES) בפין. במהלך שלב זה, הנמשך כ-6 עד 18 חודשים (בממוצע כשנה), ניתן לחוש בכאב בזמן זקפה, כמו גם להבחין בהתקדמות של שינויים בצורת הפין ובתפקודו כשהוא זקוף. השלב השני של מחלת פיירוני הוא השלב הצלקתי, הוא השלב היציב של המחלה ומאופיין בהיעדר כאב והיעדר החמרה של שינויים בצורת ומבנה הפין.

מלבד העקמת עצמה – למחלה תסמינים שונים. ברוב המקרים ניתן למצוא רק חלק מתסמיני המחלה, ודרגות החומרה של התסמינים משתנות: התסמין העיקרי הוא כאמור עקמת בעת זקפה – הפין יכול לפנות לכל כיוון, אך המצב השכיח הינה עקמת כלפי מעלה.

מנורה
הרצליה מדיקל סנטר