בעיות פוריות אצל גברים

אילו מצבים נוספים גורמים בעיות בפריון הגברי?

וריקוצלה: וריקוצלה הינה הרחבה לא תקינה של ורידי האשך. כתוצאה מכך נגרמת הפרעה בניקוז הדם מהאשך, דבר שיכול לעורר כאבים, פגיעה בתהליך יצור תאי הזרע, הקטנה של האשך ופגיעה בייצור הורמון המין הגברי – הטסטוסטרון, המיוצר באשכים. בין 10 ל-15 אחוזים מהגברים הצעירים באוכלוסיה הכללית סובלים מוריקוצלה, 35-40% מהגברים שמעולם לא היו פוריים סובלים ממנה ו80% מהגברים שאינם פוריים, אך היו פוריים בעבר. אבחון של וריקוצלה נעשה בבדיקה גופנית רגילה, והטיפול בו נעשה באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת של ניתוח מיקרו-כירורגי (תחת מיקרוסקופ). הניתוח צבר פופולאריות רבה מאז נוסה לראשונה והיום מראה אחוזי הצלחה גבוהים מאוד לצד אחוזים נמוכים מאוד של הישנות התופעה.
קראו עוד על וריקוצל ואפשרויות הטיפול בו.
microtesa_surgery3-13882-a
microtesa_surgery3-13882
בכמחצית מהמקרים בהם זוג מנסה להיכנס להריון ולא מצליח, נמצא שמקור הקושי הוא בבעיות פוריות אצל הגבר. חמישים אחוזים. זה המון. וזאת בניגוד לאמונה שרווחה בגישות שמרניות לטיפול בבעיות פריון, אשר הניחו כי הבעיה מצויה בגוף האישה. כיום, עם התפתחות המחקר ושחרורו מדעות קדומות אלה, אנחנו יודעים כי לתפקוד תקין של מערכת הפריון הגברית יש חשיבות שוות-משקל לזו הנשית. בשבילכם ריכזנו את כל הדברים שלא ידעתם על בעיות פוריות.
פעמים רבות נשאלנו האם ניתן לשפר פריון ללא תרופות או ניתוחים, והתשובה היא כן- כמו כל המצב הבריאותי והגופני שלנו, גם יכולת הרבייה מושפעת מאורח החיים. אורח חיים בריא: שינה סדירה, הפסקת עישון וצריכה של אלכוהול וסמים, הפחתת צריכת הקפאין, הפחתה של משקל עודף ותזונה מאוזנת, פעילות גופנית מבוקרת, הפחתת המתח – כל אלה טובים למערכות הרבייה, כמו גם ללב ולכלי הדם ולנפש.
עם זאת, עולם הרפואה מציע מגוון רחב של תשובות משלו לבעיות אלה, גם כשהן מושפעות מאורח החיים וגם כשלא. לפני שניגשים לטפל בבעיה, צריך לדעת ממה היא נובעת. מגוון רחב של בדיקות גופניות, כמו ספירות זרע, בדיקות דם לבחינת הפעילות ההורמונאלית בגוף, בדיקות גנטיות ואולטרה-סאונד של האשכים, מאפשר לנו היום לדייק טוב יותר בהחיפוש אחרי בעיות פוריות. לא את כל הבעיות ניתן לפתור, אך ברובן המכריע של המקרים ניתן לעזור ולהגיע להריון באמצעות ניתוחים וטיפולים המיועדים למערכת הרבייה הגברית.

בדיקת זרע לפני הכל

לצערנו, אין בדיקת פוריות לגבר. בדיקת פוריות לגבר היא למעשה הצלחה בהשגת הריון תוך פחות משנה של נסיונות להשיג הריון. הואיל ואין בדיקת פוריות לגבר, אנו משתמשים בבדיקות עקיפות. בדיקות זרע היא אמנם לא בדיקת פוריות לגבר אך היא בדיקה עקיפה הנותנת מידע חשוב על איכות הזרע. לכן, בדיקת זרע מהווה את השלב הראשון והעיקרי בהערכת פריון הגבר, ומיועדת, בין השאר, לזוגות המנסים להשיג הריון ללא הצלחה ולזוגות המתכננים הריון עתידי. תוצאות הבדיקה מסייעות לרופא להמליץ על בדיקות נוספות, במידה ואלה נדרשות, וכן לקבוע מהם הגורמים האפשריים לבעיית פוריות אצל הגבר, מהם טיפולי הפריון המומלצים ומהם סיכויי ההצלחה שלהם.

במקרה של ספירת זרע נמוכה מומלץ לחזור על הבדיקה לאחר שלושה חודשים שכן אמינות הבדיקה עלולה להיפגם כתוצאה מלחץ נפשי, מחלה בזמן שקדם לבדיקה או איסוף של חלק מנוזל הזרע בבדיקה עצמה. יצור הזרע עצמו יכול להיות מושפע מגורמים משתנים בגוף האדם. כך למשל מחסור בטסטוסטרון, הורמון המשפיע בין השאר גם על איכות הזרע, יכול להוות גורם לאי-פריון. במידה ושוב התקבלה ספירת זרע נמוכה ניתן לברר את הסיבה לכך ולטפל בה, במידה ואין תאי זרע כלל (מצב הנקרא אזואוספרמיה, שכיחותו: אחד ל- 100 גברים) ניתן להפיק זרע בניתוח ולשאוב זרע מיותרת האשך או מהאשך עצמו. חשוב לזכור כי לעתים גם במקרה של ספירת זרע נמוכה מאוד ניתן להשיג הריון באמצעות שיטות הפריה מתקדמות ושימוש בתאי זרע בודדים.

קראו עוד על אזואוספרמיה ועל ספירת זרע נמוכה

מנורה
הרצליה מדיקל סנטר